Obserwatorzy

niedziela, 23 czerwca 2013

Dwukolorowe babeczki


Zakręcone marmurkowe muffinki w wersji odchudzonej.


Dlaczego w odchudzonej? Bo troszkę zmodyfikowałam przepis podstawowy dodając mniej cukru, chude mleko i przede wszystkim mąkę pełnoziarnistą. Czy to do końca znaczy, że moje babeczki się odchudziły to nie wiem, za to bardzo szybko zostały zjedzone.




Składniki: (na 12 sztuk)
120g mąki pełnoziarnistej
160g mąki pszennej
250ml mleka 0,5%
6 łyżek oleju
2 jajka
cukier waniliowy
60g cukru
2 łyżki kakao


W jednej misce mieszamy składniki suche- bez kakao, w drugiej płynne. Następie dodajemy suche do płynnych, mieszając do momentu połączenia składników. Dzielimy ciasto na dwie porcje i do jednej z nich dodajemy kakao. Nakładamy do papilotek naprzemiennie dodając ciasto jasne i ciemne.

Piec 20 minut w 200 stopniach.

Kaloryczność jednej babeczki: 170 kcal.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz